top of page

colour and styling.

personally yours.

  • Foto van schrijver-Melanie-

Mode en Psychologie: Heb jij al eens nagedacht over deze combi?!

Bijgewerkt op: 29 mei 2022

Het is niet nodig om een fashion-expert te zijn of om de laatste trends op de voet te volgen om te weten dat mode direct in verbinding staat met wie jij van binnen bent... wat je uitstraalt en wat je aan anderen wilt laten zien van jezelf...Kleding is een expressie van wie jij bent. Door de kleding die jij draagt en het gevoel wat je daarbij hebt, creëer jij een (eerste) indruk bij de buitenwereld. De kleding die je draagt kan een verlengstuk zijn van jezelf, dus daarmee kun je echt laten zien wie jij bent, maar je kunt mensen ook bewust afleiden van jou ware ik. Als je bijvoorbeeld heel verlegen bent en niet graag opvalt, zul je niet gauw een knalrode trui aantrekken of een drukke jurk.... dan houdt je de kleuren liever rustig! Of denk eens aan stoere motorrijders die best zacht en gevoelig kunnen zijn, maar dit in hun outfit niet laten zien door de zware materialen (leer) en donkere kleuren (vaak zwart).


Vroeger was kleding praktisch en moest het je beschermen tegen het weer (warmte, kou, droogte of regen). Het maakte vrij weinig uit hoe je erbij liep! In de daaropvolgende jaren begon de kleding te veranderen om het dagelijkse werk makkelijker uit te kunnen voeren. Er kwamen bijvoorbeeld zakken in de broeken en er werden andere materialen gebruikt. Steeds meer merkten de mensen dat ze met kleding konden voldoen aan een bepaalde status en vanaf die fase ging het snel en ontstonden er al snel modemerken.


Je kunt wel zeggen dat het modebeeld zo snel verandert, dat je het niet meer bij kunt houden!

"Heb je net die te gekke blouse met print een aantal keren gedragen (waarvan de verkoopster zei dat dit dé trend van nu is), is het inmiddels weer 'in de mode' om neutrale kleuren te combineren zonder al te opvallende prints. Ahhh neee..... en nu? Geeft toe, daar wordt je toch gestresst (en diep ongelukkig) van!"

Dus ik zeg: draag waar jij gelukkig van wordt en als dat toevallig iets is dat op dit moment in het modebeeld past is dat mooi meegenomen, maar zo niet; ook prima! Het moet een stukje van jou laten zien en niet van de nieuwe collecties die in de winkels hangen!Het is helemaal niet zo gek om eens in de zoveel tijd (bijvoorbeeld in het begin van een nieuwe levensfase) te kijken of de kleding die in je kast hangt, nog wel bij jou past. Ben jij nog de persoon, van een aantal jaren geleden, die in een baggy jeans met een coltrui en een paar laarsjes de deur uitgaat? Of ben je inmiddels geswitcht naar een leuke kantoorbaan en zijn de kinderen wat groter, zodat je weer eens een witte blouse en een hakje aankunt?! Dan is die baggy jeans misschien niet meer wat bij jou past!


"Je trekt geen kleding aan waar jij je niet prettig in voelt, of wel?!" Toch sta ik er versteld van hoe vaak vrouwen al jarenlang kiezen voor hetzelfde outfitje zonder zich ooit afgevraagd te hebben wáárom ze dit telkens dragen..."

Vaak is het zo dat alle begin moeilijk is, dus dat je even een zetje nodig hebt om in te zien dat het nu tijd is om eens te kijken waarom jij bepaalde kleding draagt en hoe je je daarbij voelt. Ben je tevreden over je garderobe of zie je vaak outfits bij anderen die je zelf ook wel eens zou willen dragen, maar het uiteindelijk toch niet doet (omdat je denkt dat het jou niet staat)?!


Je hoeft niet meteen out of de box te gaan met een skinny jeans en drukke kleuren om eens iets anders te hebben, want waarom zou je dat dragen als je al de kriebels krijgt bij het idee? Of waarom zou je hoge hakken gaan dragen als je je hierdoor onzeker voelt of het niet bij je past? Don't go there....


BEWUSTWORDING van de kleding die je draagt is al stap 1! Vraag jezelf eens af...

- Waarom draag ik deze kleding en kom ik vaak bij hetzelfde setje uit?!

- Hoe voel ik me bij deze kleding? Is dit nog wie ik ben als ik in de spiegel kijk?

- Zou ik eens graag iets anders willen? Zo ja, welke stijl lijkt me leuk? (verzamel foto's/ plaatjes van outfits)

- Hoe kan ik dit omzetten?


Als je deze zaken voor jezelf duidelijk hebt, kom je tot het besef waarom je draagt wat je draagt. Er is geen goed of fout, want iedereen heeft zijn eigen smaak en voorkeur en dat is juist zo mooi! Maar het is altijd fijn om je uiterlijk en innerlijk in balans te hebben, zodat je je fijn voelt. Of dat nou is in een skinny jeans of een slim fit jeans, een paar hoge hakken of sneakers, een strakke blouse of een hoodie en/of een outfit met veel kleur of juist niet. Het is oké om tijd aan jezelf te besteden en ook moeite te doen voor jezelf, want jij mag er zijn!


Mode & Psychologie... iets om over na te denken...toch?!


-Liefs Mel-

74 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven

コメント


bottom of page